Κυριακή 11 Φεβρουαρίου 2018

ΤΑ ΑΙΤΙΑ ΠΟΥ ΠΡΟΚΑΛΟΥΝ ΦΩΤΟΓΗΡΑΝΣΗ ΚΑΙ Η ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΟΥΣ

Η φωτογήρανση είναι ο όρος που αναφέρεται στις βλάβες & τα σημάδια γήρανσης του δέρματος που προκαλούνται αθροιστικά λόγω της μακροχρόνιας έκθεσης στον ήλιο.Η φωτογήρανση έχει αυξηθεί τις τελευταίες δεκαετίες λόγω της αλλαγής στον τρόπο ζωής μας, που έχει αυξήσει το μέσο χρόνο παραμονής στον ήλιο.



Ένα άρθρο που επιμελήθηκε η Λίνα Σταυρίδου αισθητικός του Φαρμακείου Ραντοπούλου Ιωάννα.
Πότε αρχίζει να φαίνεται η φωτογήρανση;Χρειάζονται από 10 μέχρι και 40 χρόνια για να γίνει εμφανής η καταστροφή του δέρματος από τη φωτογήρανση.Η φωτογήρανση ξεκινάει από την εφηβεία, αρχίζει να διαφαίνεται κλινικά στη δεκαετία των 20 και ξεκάθαρα διαπιστώνεται στη δεκαετία των 30.
Πώς δημιουργούνται οι βλάβες στο δέρμα από την έκθεση στον ήλιοOι φωτoκαταστρoφικές επιδράσεις της υπεριώδους ηλιακής ακτινoβoλίας στo δέρμα εξαρτώνται από την ένταση, τη διάρκεια και τη συχνότητα της έκθεσης στoν ήλιo.

UVA : Η υπεριώδης ακτινοβολία που είναι υπεύθυνη για τη γήρανση του δέρματος επειδή επιδρά στα κύτταρα που παράγουν κολλαγόνο και ελαστίνη διεισδύει σε μεγαλύτερο βάθος στην επιδερμίδα μας και αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του δέρματος.
UVB: Η υπεριώδης ακτινοβολία που είναι υπεύθυνη για τα ηλιακά εγκαύματα τα όποια όταν επαναλαμβάνονται μπορούν να προκαλέσουν καρκίνο του δέρματος. Οι ακτίνες αυτές μένουν στην επιφάνεια της επιδερμίδας και παράγουν τη μελανίνη. 
Η εκτεταμένη έκθεση στον ήλιο δημιουργεί αρνητικά αποτελέσματα, όπως εγκαύματα, φωτοδερματοπάθειες , φωτοευαισθητοποιήση, μελανόχρωμη και φωτογήρανση. Το δέρμα γίνεται παχύτερο με βαθιά ρυτίδωση και υπερκερατώσεις. 
Για αυτό το λόγο τα φυσικά καλλυντικά αντανακλούν την ηλιακή ακτινοβολία, ενώ περιέχουν χημικά φίλτρα τα οποία επιτρέπουν τη μεγάλη προστασία από τον ήλιο, άρα αναγκαία  η χρήση του αντηλιακού προϊόντος επιλέγοντας τον δείκτη προστασίας ανάλογα τις ανάγκες που έχουμε και την απόχρωση του δέρματος μας.

Φωτογήρανση – αντιμετώπιση & θεραπείαΑπό τη στιγμή που το δέρμα έχει υποστεί φωτογήρανση η απλή περιποίηση με προϊόντα για χρήση στο σπίτι δεν είναι αρκετή. Πρέπει να ακολουθηθούν εντατικές – ειδικές θεραπείες που μπορούν να πραγματοποιηθούν από εξειδικευμένους γιατρούς και μόνο.Η περιποίηση στο σπίτι θα πρέπει να γίνεται με εξειδικευμένα καλλυντικά που θα περιέχουν ουσίες, όπως η βιταμίνη Α, C, ή Ε και άλλες αντιοξειδωτικές ουσίες όπως το συνένζυμο Q10, το λιποϊκό οξύ κ.α., σε συγκεντρώσεις που θα καθορίσει ο εξειδικευμένος δερματολόγος.
Οι θεραπείες για την αντιμετώπιση της φωτογήρανσης γίνονται μόνο από εξειδικευμένους δερματολόγους, εξατομικεύοντας κάθε περίπτωση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου